Srpska pravoslavne crkve dodelila orden Vladimiru Vrbaškom

Vladika bački Irinej u svečanoj atmosferi uz prisustvo mnogobrojnih vernika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Vavedenje presvete Bogorodice u Starom Vrbasu dodelio je priznanja darodavcima za izgradnju ovoga hrama Hristovog Vaznesenja.


Veoma značajna i velika priznanja Srpske pravoslavne crkve dobilia su dva Vrbašana. Orden Svetog Save drugog reda dobio je Vladimir Vrbaški, dok je priznanje gramata dobio Ratko Vujadinović.


Povod za dolazak Vladike Irineja je osveštavanje devet krstova koji će se naći na novom hramu Hristovog Vaznesenja koji se gradi u centru Vrbasa, odakle je i Vladimir Vrbaški, biznismen koji u svom poslovnom sistemu ima četiri kompanije, Doradni centar “Best Seed Producer”, “Scom”, “ Laboratoriju za ispitivanje semena i kontrolno telo “ Srbolab” i hladnjače “Cold Storage”.


Osveštan je centralni veliki krst, četiri srednja i četiri mala krsta. Inače, unutrašnja neto površina novog hrama je 341.14 m2, krov je od bakarnog lima, svaka kupola ima svoj krst, ukupna površina placa zajedno sa platoom, crkvom i zelenom površinom je 3540 m2. Investitor je Crkveni odbor Vrbas – Eparhija Bačka, projektant Eparhijska radionica za umetničko projektovanje i oblikovanje.


Orden Svetog Save je odlikovanje koje dodeljuju Sveti arhijerejski sinod SPC, mitropolije i eparhije duhovnim, svetovnim i građanskim licima za naročite zasluge za Srpsku pravoslavnu crkvu.


Vladimir Vrbaški je nesebičnim prilozima podržao izgradju crkve mnogobrojnim višemilionskim donacijama. Sam orden je izuzetno lep i na aversu ordenskog medaljona nalazi se ikona Svetog Save okružena ovalnim prstenom na kome se nalazi natpis “Svojim trudom postigao je sve” na crkvenoslovenskom jeziku. Oko medaljona je postavljen emajlirani malteški krst s krakovima belo-plave boje. Između krakova nalaze se pozlaćeni dvoglavi orlovi sa krunom. Vladimir Vrbaški je dobio orden crvene boje jer je to orden drugog reda, a postoje još dva stepana, prvi je bele i treći plave boje.


Prema neslužbenim podacima, SPC je do sada dodelila više od 75 Ordena Svetog Save, a mitropolije i eparhije u Srbiji i rasejanju pedesetak. Među dobitnicima su srpski patrijarsi German, Pavle i Irinej, zatim Dejan Medaković, Matija Bećković, Emir Kustrica, Bogoljub Karić, Miroslav Mišković i Slobodan Radulović, Novak Đoković… Od stranaca, najviše odlikovanja dobili su Rusi - patijarh ruski Aleksije Drugi, Aleksandar Solženjicin, predsednik Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev…


Zanimljivo je da je ovo odličje takođe poznato svugde u svetu, u američkomfilmu [Tragači](https://sh.wikipedia.org/wiki/The_Searchers_(film)) koji je snimljen1965.godine, a koji je režirao Džona Forda , u kome glavnu ulogu igra slavni američki glumac Džon Vejn , on se u par navrata pojavljuje sa Ordenom Svetog save na grudima i u filmu se navodi da je odlikovanje dobio zbog izuzetnih zasluga u američkom građanskom ratu.


Orden Svetog Save je ustanovljen u proleće 1985.godine, povodom obeležavanja 800 godina od rođenja Svetog Save, a ustanovili su ga patrijarh srpski German i Srpska pravoslavna crkva. Odlikovanje od tada dodeljuju Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, mitropolije i eparhije.

Dodatni tekstovi:

Srpska pravoslavna crkve dodelila orden Vladimiru Vrbaškom

Uskoro počinje festival koji će staviti Srbiju na filmsku mapu sveta P> Vladimir Vrbaski