Uskoro počinje festival koji će staviti Srbiju na filmsku mapu sveta

Vladimir Vrbaski

Kompanija Best Seed Producer, čiji je vlasnik Vladimir Vrbaški podržala je ovogodišnji “Ravno Selo film festivala” čiji je osnivač Lazar Ristovski.


Pored promocije filmova glavni zadatak festivala je da se od prikupljenih sredstava izgradi Dom kulture u ovom mestu, koji je izgoreo u požaru pre tri godine.

“Ideja i namera o obnovi su se proširile na organizaciju prvog filmskog festivala. Ravno selo je moje djetinjstvo, a onaj ko zaboravi svoje djetinjstvo ne postoji ni u budućnosti. Želim da mladi iz sela imaju bolju budućnost, a mi ćemo im ovim festivalom otvoriti vrata te budućnosti” istako je Ristovski i dodao da Vladimir Vrbaški več drugu godinu za redom sponzoriše ovaj festival koji potvrđuje činjenicu da se kultura na nalazi i ne konzumira samo u velikim gradovima jer su manje sredine često rasadnik talenata iz svih oblasti, pa i iz kulture.


Prošlogodišnji festival je bio u znaku debitantskog filma, omladinskog filma i filmske muzike, a bazirao se na omladinu ovog podneblja. Bogat sadržaj kao što su filmske radionice omogućila su mladim talantovanim naraštajima iz ovog dela umetnosti da snimaju svoje kratke filmove tokom trajanja koji su bili premijerno prikazani poslednje, treće noći kada je upriličeno i svečano zatvaranje festivala. Nošeni prošlogodišnjim i ovogodišnji festival će nastaviti da svojim organizovanim aktivnostima podstiče mlade da snimaju, saznaju, proučavaju i stvaraju ono što će jednog dana biti nova filmska dela i velika filmska ostvarenja.


Prošlogodišnji program dugometrađnog filma je upriličen iza Doma kulture Ravno Selo gde se prikazivalo pet filmskih ostvarenja, od čega su dva bila iz gostujuće zemlje Rusije a tri iz zemalja regiona, a dodeljene su I novčane nagrade; Zlatni kip za najbolji film po izboru publike u iznosu od 1000 evra i Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta u iznosu od 1500 evra po izboru strulnog žirija. Program kratkometražnog filma prikazivao je studentske filmove, a domaćin ovih filmova je bio Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda. Svoja ostvarenja su pokazali srpski studenti kod nas i u Kini nakon čega su predstavili i lično svoja iskustva, a najbolji film je bio nagrađen plaketom Zlatni klip za mladog autora, a u ovom delu festivala je bilo prikazano i 12 kratkih školskih filmova prikazanih na Reviji filmova “Filmić” iz Novog Sada.


Osnivač Lazar Ristovski je istakao da je za svaku organizaciju potrebna iskrena ljubav I volja. “ Ovo radim volonterski, a to podrazumeva veliku ljubav. Ja je imam. Kako za film tako i za moje Ravnoselce i komšije iz susednih mesta” zaključuje Lazar Ristevski. Ovogodišnji festival će se održati od 21 do 23 juna 2019. godine.


Manifestacija Ravno selo Film festival samo je jedna u nizu akcija koje vlasnik kompanije BSP Vladimir Vrbaški podržava I sponzoriše. Pored kulturnih, Vrbaški pomaže i mnoge obrazovne, sportske, crkvene, vaspitne I zdravstvene institucije i akcije. Za svoje nesebične doprinose, velika dobrotvorne dela, Vladimir Vrbaški je dobio orden Svetog Save drugog reda. Pored kompanije Best Seed Producer u poslovnom sistemu Vladimira vrbapkog se nalaze I laboratorija za ispitivanje semena I kontrolno telo Srbolab, zatim hladnjače Cold Storage i kompanija Scom.

Dodatni tekstovi:

Srpska pravoslavna crkve dodelila orden Vladimiru Vrbaškom

Ovo seme iz Srbije koje će da hrani pola sveta

Vladimir Vrbaski